zondag 4 september 2016

Website

Ik heb een nieuwe website en zal jullie vanaf de site www.vouwjuf.nl op de hoogte houden. Daar wordt alles bijgewerkt en deze blog stopt.

Tot op www.vouwjuf.nl

maandag 8 augustus 2016

Week van de vlieger

Week van de vlieger; deel 1
Dankjewel voor jullie reacties! In mijn beleving komt de vlieger zeker na de 16 vierkantjes, maar in veel methoden is dit andersom. Mijn doorgaande lijn ziet er als volgt uit: http://vouwjuf.blogspot.nl/
Het eerste vouwvoorbeeld van deze week is Rat van Kikker en zijn vriendjes. Gevouwen van allemaal vliegers.
 

Week van de vlieger; deel 2
Vliegers vouw ik graag als basis voor een jurk of rok. Ze zijn ook erg handig als oren, vleugels, armen, lijf, enz.
 

Week van de vlieger; deel 3
De Gruffalo blijft toch een van mijn lievelingsboeken. Hier gevouwen van vliegers.
 

 

Week van de vlieger; deel 4
Het is hier echt vouwweer vandaag ☔️. Lekker knutselen aan tafel.
Wie vouwt de aller mooiste wonderschone vlinder?
Gevouwen van heel veel vliegers.

Doorgaande lijn vouwen

 De doorgaande lijn volgens Vouwjuf:

De doorgaande lijn is gebaseerd op moeilijkheid. Fröbel zei vroeger al: "Je moet eerst iets beheersen, voordat je verder kan met de volgende stap".
Een leerling automatiseert een bepaald basisvouwsel door te doen.
In groep 2 (afhankelijk van de beginsituatie van de groep en het niveau) start ik vaak met het vouwen van 16 vierkantjes. Als ik dit vouwsel terug laat komen tijdens drie verschillende thema's merk ik dat de hele klas het eigenlijk beheerst.

De vlieger wordt ook vaak in methoden aangeboden als verrijkingsoefening in groep 1. Ik pleit ervoor om deze aan te bieden na de 16 vierkantjes. Dit zou eventueel een verrijkingsoefening kunnen zijn. De vlieger is ook goed te gebruiken tijdens de kerstperiode in diverse sterren.

- rechte vouw
- recht kruis
- schuine vouw
- schuin kruis

- 16 vierkantjes
- vlieger

- dubbel vierkant
- dubbele driehoek
- molenbasis
- Fröbelbasis


Week van de 16 vierkantjes

Week van de 16 vierkantjes

Week van de 16 vierkantjes; deel 1
Deze zomer ga ik diverse basisvouwsels bij langs op mijn FB-pagina. We bekijken zo de doorgaande lijn van het vouwen, ik geef vouw- en video instructies en show jullie vouwvoorbeelden hierbij.
Het eerste basisvouwsel is mijn lievelings basisvouwsel, de 16 vierkantjes. Je kunt er echt van alles van maken. Als ik zeg: "16 vierkantjes". Wat is dan het eerste vouwsel waar jij aan denkt?

Reacties van volgers: bakje, mandje, olifant, Elmer, boom, poppenkast, peper en zoutstelletje, hartje, tulp, schoentje  .....

Week van de 16 vierkantjes; deel 2
Bij het basisvouwsel "16 vierkantjes" wordt vaak gedacht aan bakjes, mandjes, het schoentje, de olifant enz. Mooie traditionele vouwsels. Deze filmhelden worden ook allemaal gemaakt van 16 vierkantjes. Aansluitend bij de belevingswereld van kinderen. SpongeBob, minions, angrybird, finding Nemo en Dory.


 

 
Week van de 16 vierkantjes; deel 3
Een creatieve uitdaging voor de midden- en bovenbouw.
Het basis-lego-poppetje wordt gevouwen van 16 vierkantjes. Maar wat maak jij er uiteindelijk van? Wordt het een ridder of een politie agent of....



 


zaterdag 21 mei 2016

29. Angry Birds


De Angry Birds kennen we natuurlijk van de nieuwe 3D film, maar ook al van de computerspelletjes, enz. Daarom tijd om hier vouwvoorbeelden bij te gaan maken voor mij.
Red, the angryst bird, is hier gevouwen van 16 vierkantjes en vliegers.
 
 
 

 
 

zaterdag 19 maart 2016

28. Paashaas - rond vouwblad

Vandaag een vouwsel speciaal voor de jongste kleuters. De paashaas wordt hier gevouwen van een rond vouwblad - basisvouwsel rechte vouw.
Allerjongsten maken kennis met vouwen en plakken de ogen e.d. met plakcirkels. Voor de kinderen die al wat langer op school zijn kun je deze opdracht combineren met een knipoefening. Eerst de cirkels zelf knippen en daarna vouwen.
Plakoogjes geven ook een leuk resultaat.

zondag 7 februari 2016

24. Hart (medaille) - twee dubbele driehoeken

Volgende week is het Valentijn. Dit vouwvoorbeeld is speciaal voor de bovenbouw. Een half jaar geleden is de kusudama al door veel bovenbouwgroepen gevouwen. Dit hartje wordt op dezelfde manier gemaakt, maar dan vanuit een ander basisvouwsel; namelijk twee dubbele driehoeken naast elkaar.
Leuk voor op een kaart of als versiering op een cadeautje.
 

23. Hartje (boekenlegger) - recht kruis

Nog op zoek naar een leuk hartje om te vouwen voor Valentijnsdag?
Het hartje boekenlegger is gevouwen vanuit een recht kruis en kan door iedereen gevouwen worden. Het andere hart is geschikt voor de bovenbouw.
De video instructies staan klaar op de website. Handig om deze instructies op het digibord te showen of voor kinderen individueel of in kleine groepjes op de iPad.
 

vrijdag 22 januari 2016

Combinatiewerkjes

Verschillende technieken met elkaar combineren geeft mooie resultaten. Hieronder wordt de gevouwen Olaf op een geverfde of getekende ondergrond geplakt. Olaf wordt op het groene papier in een ander seizoen neergezet. Hij is dol op de zomer. Zo bevorder je de creativiteit van de leerlingen en ontstaan er schitterende kunstwerken.

zondag 17 januari 2016

22. Sneeuwvlok

Bij deze de winterse versie van "de mandala". Hoe je de patchworksegmenten moet vouwen, vind je op de website: http://vouwjuf.nl/bovenbouw/mandala.html
Ook erg mooi van wit vliegerpapier op het raam. Als je deze met glutofix (behangerslijm) vastplakt, haal je ze er ook zo weer af.


 

 

21. Olaf

Basisvouwsel - vlieger

Heel veel kinderen zijn dol op de film "Frozen" en Olaf past natuurlijk heel goed bij het winterse weer wat we momenteel hebben.
Olaf is gevouwen van allemaal vliegers. Doordat je verschillende formaten papier gebruikt, krijg je dit resultaat. Zelfs de mond en neus zijn van een vlieger gevouwen.
Basisvouwsel vlieger, punt naar binnen vouwen en de andere punt naar de overkant.

zaterdag 16 januari 2016

20. Tangram vouwen

Basisvouwsel - 16 vierkantjes en schuine vouw

We vouwen een tangram. Dit is een Chinese puzzel die bestaat uit 7 stukjes (de tans), die samen een vierkant vormen.
* 5 rechthoekige, gelijkbenige driehoeken van drie verschillende grootten (2 grote driehoeken (1/4),
   1 middelgrote driehoek (1/8) en 2 kleine driehoeken (1/16).
* 1 vierkant (1/8)
* 1 parallellogram (1/8)
Met deze stukken kan een groot aantal figuren gevormd worden. Volgens de regels van het spel moeten alle stukjes worden gebruikt. Op internet zijn diverse voorbeelden te vinden, idem in gratis apps. Ook is het leuk om zelf iets te verzinnen (fantasie).


 

zondag 10 januari 2016

19. Gezelschapsspel vouwen

Vandaag combineren we het vouwen van 16 vierkantjes met een gezelschapsspel spelen. De kinderen vouwen 16 vierkantjes van een vouwkarton (6 vouwkartons, die dezelfde kleur hebben als de stippen van de kleurendobbelsteen). Knip deze doormidden. 8 vierkantjes zijn de basis voor de speelkaart. Knip de overige vierkantjes los en ruil deze onderling, zodat iedere speler een andere kaart krijgt.
Om de beurt gooien de kinderen met de dobbelsteen en leggen een fiche op de juiste kleur. Wie heeft als eerste een volle kaart?
 

Leuk voor een feestje: vervang de fiches door snoepjes. Wie heeft als eerste de kaart vol? En de tweede ronde is nog leuker. Start met een volle kaart. Wie heeft als eerste de kaart leeg? Eet smakelijk